Interakcje leków z żywnością

interakcja_lekow_16x9.png

Wykazano, że wiele powikłań farmakoterapii związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu. Oceniono, że interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia.

W tabeli 1 przedstawiono najważniejsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące interakcji leków z żywności. 
 

image

Interakcje najczęściej stosowanych leków z żywnością w wybranych jednostkach chorobowych zamieszczono w tabeli 2.
 

image

Piśmiennictwo

  1.  Jarosz M., Dzieniszewski J. Uważaj co jesz, gdy zażywasz leki – interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  2. Suliburska J., Chiniewicz B. Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe wpływające na działanie lek. Farm Pol 2012; 68: 43–48.
     

Przeczytaj także

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Zgadzam się na analizę i profilowanie moich danych osobowych znajdujących się w plikach cookies na potrzeby marketingu bezpośredniego. Więcej informacji tutaj.